Saç Bakımı Nasıl Yapılır, Saç Bakımında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Saç Bakımı Nedir?
Saçlara yapılan medikal ve kozmetik her türlü uygulamaya saç bakımı denir. Saç bakımı, sadece dış görünüşünüz için değil aynı zamanda genel hijyen açısından da oldukça önemlidir. Sağlıklı saçlara sahip olduğunuzda saçlarınızın ve kafa derinizin sağlıklı olmasından dolayı, daha iyi görünür ve kendinizi daha iyi hissedersiniz. Saçlarınıza doğru bir bakım rutini uygulamanız önemlidir çünkü gün içerisinde saçlarınız hayatınızı zorlaştıracak şekilde ağırlaşabilir, hacmini kaybedebilir veya sabah evden çıkarken verdiğiniz biçimi kaybedebilir. Saçlarınızın görünümünü daha sağlıklı kılmak istediğiniz takdirde saç tipinize ve ihtiyacınıza uygun saç bakım ürünleri kullanmalı ve saçlarınızın kalitesini ve sağlığını bozmayacak şekilde bir kuaförlük hizmeti almalısınız. Saçlarınızın sağlıklı olmasında saç bakımı çok etkilidir. Bununla birlikte beslenme, hava koşulları, saçlarınızı yıkadığınız suyun derecesi, saç tipinize uygun şampuanlar, saç kremleri ve maskeleri de dikkatle seçmeniz oldukça önemlidir.
Bunlara ek olarak saçlarınıza yaptıracağınız işlemlerin de saç derinize ve saçlarınıza zarar vermemesine özen göstermenizi tavsiye ederiz. En önemlisi doğru ürünler kullanarak hem zamandan hem de paradan tasarruf etmeniz mümkün olacaktır. Aksi takdirde, yanlış ürün kullanımı ve hatalı saç işlemleri sonucunda saçlarınız zarar görebilir; bu da sizin maddi manevi kendinizi kötü hissetmenize sebep olabilir.
Saç Bakımında Temel Adımlar
- Yıkamak
- Kremlemek
- Doğal Yağlar Kullanarak Nemlendirmek
- Tarakla veya Fırçayla Saçı Açmak
- Şekillendirip Saçı Korumak
- Probleme Yönelik Bakım Uygulamak
Saçın Yapısı Nelerden Oluşur?
Saç, keratin içerikli bir yapıdır. Epidermis derinin en dış tabakasıdır. Saç, epidermisin bir türevidir ve her bir saç teli epidermisin üzerindeki çentiklerden çıkar. Saçın yapısı iki kısımdan oluşur:
- Saç Kökü (Folikül): Folikül saçın gelişmesi için en önemli bölümdür. Sürekli bir uzama ve dinlenme silsilesi gösterir. Uzanma ve dinlenme döngüsü birçok endokrin, damar ve sinir sistemiyle ilgili uyaranlar tarafından koordine edilir. Ayrıca beslenme ve yaş gibi faktörler de etkilidir.
- Saç Gövdesi (Teli): Saç teli su, yağ, protein, pigment ve bazı minerallerden oluşur. İçeriğini Korteks, Kutikül hücreler ve bazı saç tiplerinde ise medulla oluşturur.
Saç Uzama Döngüsü Nedir?
Gündelik hayatta saç uzaması ve dökülmesi basit bir eylemmiş gibi görünür. Bu durum neredeyse hepimizin hayatında her gün karşılaştığı bir döngüdür. Saç uzama döngüsü 3 temel fazdan oluşmaktadır. Bu aşamalar bilimsel açıdan derinlemesine araştırılmış ve saç uzamasının nasıl gerçekleştiği ve saç dökülmesinin de nasıl önlenebileceği üzerine fikir vermiştir:
- Anajen: Kılların aktif olduğu evredir. Bu, kılların büyüme ve gelişme evresidir. Anajen, en uzun evredir. 3 ila 5 yıl arası sürer. Hatta tek bir saç teli 7 yıla kadar uzayabilir. Kafanızdaki saçların %90’ı bu evrededir.
- Katajen: Geçiş fazıdır. Saç, anajen fazı bittiğinde katajen evresine geçer. Bu evre 2-3 hafta civarı sürer. Bu aşama kıllar için dinlenmeye geçiştir. Foliküldeki canlı hücre aktivitesi yavaşlar ve yapıları değişir. Saç kılı folikülden ayrılır ama uzamasının son gününe kadar yerinde kalır. Kafanızdaki saçın sadece %3’ü bu evrededir.
- Telojen: Bu aşama saç telinin dinlenme evresidir. Artık saç kılının uzaması durur, kıl kökten ayrılır ve kendiliğinden dökülür. Bu aşama 3 ay kadar sürer. Kafa derinizdeki saçların %10-15’i bu fazdadır. Telojen evresi, saçların döküldüğü ve yeni saç oluşumu için foliküllerde hareketlenmenin başladığı aşamadır.
Saç Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Saç bakımında dikkat edilmesi gereken belli noktalar vardır ve öncelikle bazı özellikler belli bir sıra takip edilerek saptanmalıdır:
- Saç tipi
- Kafa derisinin özellikleri
- Kişinin yaşı
- Kafa derisinin o andaki durumu/herhangi bir saç derisi problemi olup olmadığı
Tüm bu mevcut duruma uygun saç bakım ürünlerinin belirlenmesi ve kullanılması oldukça önemlidir. Saç tipinizi belirledikten sonra kafa derisinin durumu, yaşınız ve kafa derisinde görülen herhangi bir sorun olup olmadığı tespit edilmelidir. Son olarak mevcut kriterlerinize uyan saç bakım ürünlerini seçip kullanmanızı tavsiye ederiz. Doğru saç bakımı ve ürün seçimi oldukça önemlidir çünkü yanlış ürünler seçip kullanıldığında bu saç ve saç derisinde faydadan çok zarar getirebilir.
Saç ve Saç Derisi Tipi Nasıl Belirlenir?
Estetik olarak önem taşıyan saçların ışıl ışıl ve sağlıklı olabilmesi için bilinmesi gereken ilk adım saç tipinizdir. Saç ve saç derisi tipini belirleyen ‘sebum’ adındaki yağ bezlerinin meydana getirdiği salgıdır. Kafa derisindeki sebum üretimini etkileyen faktörler şunlardır:
- Kullanılan ilaçlar
- Saç bakım ürünleri
- Beslenme
- Yaşlanma
- Duygusal stres
- Kan dolaşımı
Saç ve Saç Derisi Tipleri
- İnce Telli Saçlar: Hassas ve kolay yıpranır, bakımı daha zordur, şekillendirmek zordur, kolay kurur ve yumuşaktır, birbirine karışmaz.
- Kalın Telli Saçlar: Kolay yıpranmaz, dayanıklıdır, daha az bakım gerektirir, şekillendirmek daha kolaydır, elektriklenme ve dökülme problemi daha sık görülür.
- Yağlı Saçlar: Aşırı sebum üretimi vardır, donuk bir görüntü olur, aşırı yağlanma saçların güçsüzleşmesine sebep olur, açık renk saçlarda daha sık görülür.
- Kuru Saçlar: Sebum üretimi yoktur, cansız görünür, aşırı hassastır; kolay kırılır, elastik değildir, donuk görünür.
- Karma Saçlar: Saç dipleri çok yağlıdır, saç uçları kurudur, genellikle sağlıksız bir saç derisi olur, özel şampuan kullanımı gerektirebilir.
- Normal Saçlar: İdeal saç tipidir, hem kafa derisi hem saçlar dengededir, bakımı ve şekillendirmesi kolaydır, saçlar güçlüdür ve yağ düzeyi dengelidir.
Saç Tipimi ve Kafa Derimi Nasıl Belirlerim?
Kafa Derisi & Saç Görünümü
Nasıl Tanırım?
Saç Tipi | Saç Görünümü | Kafa Derisi Özellikleri |
---|---|---|
Kuru | Kurudur ve kabarıktır. Saç uçlarında kırıklar fazladır. Aşırı saç dökülmesi ve kaybı vardır. | Sebum üretimi yoktur. |
Karma | Saçlar kurudur. Saç derisinde acıma, kızarıklık ve kepeklenme problemi çoktur. | Sebum kafa derisinde çok yoğundur ve saçlara gitmez. |
Yağlı | Saçlar donuk ve cansızdır. Ne kadar şampuanlansa da bir iki gün içinde saçlar aşırı yağlı görünür. | Aşırı sebum üretimi vardır. Kafa derisi aşırı yağlı, saçlar da yağlı görünümdedir. |
Normal | Minimum saç kaybı olan sağlıklı saçlardır. Kepek ve diğer saç derisi problemleri neredeyse yoktur. | Sebum üretimi dengededir. Saç derisi ve saçlar olması gerektiği gibidir. |
Sıkça Görülen Saç Sorunları Nelerdir?
Saç sorunları, saçın görünümünü ve sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bunlar arasında en sık görülen sorunlar:
- Saç dökülmesi
- Kepek
- Kuruluk
- Yağlanma
- Kabarma ve Elektriklenme
- Saç uçlarında kırıklar
Saç Dökülmesi
Saç dökülmesinin başlıca sebepleri:
- Kalıtsal
- Yaş
- Hormonal dengesizlikler
- Stres
- Deri problemleri
- Saç derisi iltihabı
- Doğum
- Kemoterapi tedavisi
- Yanlış ve yetersiz beslenme
Saç dökülmesine iyi gelen bazı gıdalar ve bitkiler:
- Argan Yağı
- Demirhindi
- Aloe Vera
- Avokado Yağı
- Limon Yağı
- Dulavrat Otu Yağı
- Lavanta Yağı
- Atkuyruğu Özü
Kepek Problemi
Kepeğe sebep olabilecek durumlar:
- Kişinin yaşı
- Hava koşulları
- Stres
- Bazı sağlık sorunları (seboreik dermatit, sedef hastalığı veya egzama gibi)
- Yanlış saç ürünleri
- Çinko ve B vitamini eksikliği
- Kuru cilt
- Kimyasal ürünlere maruz kalma
Kepek için etkili olan bitkisel içerikler:
- Gül yaprağı yağı
- Atkuyruğu Özü
- Çay ağacı yağı
- Aloe Vera
- Limon Yağı
Kuruluk
Saç kuruluğuna sebep olan durumlar:
- Saç derisinin kuruması
- Yaş
- Çevresel şartlar
- Yanlış saç bakım ürünleri
- Yetersiz bakım
- Genetik faktörler
- Hormonal değişiklikler
Kuruluk için faydalı olan bitkisel içerikler:
- Avokado Yağı
- Çay ağacı yağı
- Ginseng Yağı
- Ylang Ylang
Aşırı Yağlanma
Aşırı yağlanmanın sebepleri:
- Sağlıksız yeme alışkanlıkları
- Stres
- İlaç kullanımı
- Yanlış bakım ürünleri
- Hormonal değişiklikler
- Hava şartları
- Bir mantar türü
- Seboreik dermatit
Aşırı yağlanma için etkili bitkisel içerikler:
- Demirhindi
- Çay ağacı yağı
- Gül yaprağı özü
- Lavanta yağı
Kabarma ve Elektriklenme
Saç kabarmasının ve elektriklenmesinin başlıca sebepleri:
- Çevresel şartlar
- Yıpranma ve hasar görme
- Nem eksikliği
- Saçın aşırı sıcak suyla yıkanması
- Kimyasal yükü fazla saç ürünleri
- Kuru saç derisi
Kabarma ve elektriklenmeye karşı etkili olan bitkisel içerikler:
- Aloe Vera
- Gotu Kola
- Lavanta Yağı
- Gül Yaprağı Yağı
- Marşmelov Bitkisi
Saç Uçlarında Kırıklar
Saç uçlarında kırıklara sebep olan durumlar:
- Yüksek ısıda kurutma
- Çok sıcak suyla yıkama
- Kimyasal işlemler (röfle, fön, boya, perma)
- Saç köklerinin zayıflığı
- Kimyasal içerikli ürünler
Saç kırıklarına karşı faydalı bitkiler:
- Arnika Bitkisi
- Dulavrat Otu Yağı
- Atkuyruğu Özü
- Shea Yağı
Özetle:
Saç dökülmesi, kepek, aşırı yağlanma, saç kuruluğu, saç kırıkları gibi sorunlar için birçok çözüm bulunmaktadır. Saçınıza uygun bakım ürünlerini seçmek, sağlıklı ve güzel görünümlü saçlar için çok önemlidir.
Saç Bakım Yöntemleri
Saç bakımınız, saç tipinize özel olmalıdır. Saç tipini ve saç derisinin özelliklerini bilmeden yapılan bakım, tam tersine olumsuz etkiler yaratabilir.
Saç bakımına başlamadan önce dikkat edilmesi gereken faktörler:
- Saç tipi
- Kafa derisinin özellikleri
- Yaş
- Saç derisindeki mevcut durum
Tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak doğru bakım ürünleri seçilmelidir.
Saç Dökülmesi Problemi Olan Saçın Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Dermatoloji alanında araştırma yapan birçok bilim adamı saç dökülmesine etki edecek çareler üzerinde çalışmaktadır. 2021 yılında Harvard Gazette’in paylaştığı önemli bir araştırmada Harvard Üniversitesi araştırmacıları stres kaynaklı saç dökülmesine karşı kök hücre tedavisinin işe yarayacağını açıklamıştır.
Saç folikülleri stres başta olmak üzere birçok sebepten etkilenmektedir ve bilindiği üzere birçok kişi saç dökülmesi problemi yaşamaktadır ve bu sorunla ilgili çözüm bulmak için maddi manevi çaba sarf etmektedir.
Aslında asıl amacımız saç dökülmesiyle karşılaşır karşılaşmaz bu durumu kontrol altına alabilmek olmalıdır. Saç dökülmesini önlemek için mutlaka bir saç bakım rutini oluşturmalısınız. Bu problemin önüne geçmek için uygulamanız gerekenleri sizler için sıraladık:
- Evde hazırlayabileceğiniz veya hazır satın alabileceğiniz saç maskelerinden uygulayabilirsiniz.
- Saçınızı içinde sülfat ve paraben olmayan bir şampuanla yıkayın.
- Mutlaka saç kremi kullanın.
- Saça güç verecek biotin ve keratin içeren vitamin destekleri alın.
- Sağlıklı beslenin.
- Esansiyel yağlarla kafa derinize masaj yapın.
- Mutlaka bol su için. Böylelikle vücudunuzdaki nem oranını arttırmış olursunuz.
Genellikle şampuanların ve saç kremlerinin içeriğindeki kimyasal maddelerin saça ve saç derisini olumsuz yönde etkilediği bilinir. Bu nedenle saç bakımı için seçeceğiniz ürünlerin doğal, temiz, silikonsuz ve parabensiz, olmasını ve saç dökülmesini önleyen ürünlerden yana seçmenizi tavsiye ederiz. Eğer bu özelliklere sahip bir saç bakım ürünü arıyorsanız, size Sensatia Argan Demirhindi Özlü Canlandırıcı Saç Maskesi’ni öneririz. Bu ürünün içerisinde bulunan argan yağı ve demirhindi yağı saç dökülmesine karşı kalkan görevi görecektir.
Kepek Problemi Olan Saçın Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Kepek, dönem dönem hepimizin karşılaştığı bir kafa derisi problemidir ve kepek, bu sorunu yaşayan kişiler için oldukça moral bozucudur. Saçtaki kepeklenmenin aynı zamanda kişinin omuzlarına da dökülmesi oldukça can sıkıcıdır. Doğal olarak da kepek problemi yaşayan kişiler bu sorunu ivedilikle çözmek ister. Kepek problemi olan saç bakımı için yapılması gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz:
- Saçlarınızı mutlaka kepek karşıtı bir şampuanla sıklıkla yıkayın.
- Saçınızı ve saç derisini besleyecek saç kremlerini tercih edin.
- Saçınızı şampuanladıktan sonra bolca durulayın.
- Saç derisinin kurumasına neden olacak aşırı sıcağa maruz bırakan durumlardan ve işlemlerden uzak durun.
- B vitamini ve çinko içeren vitaminler kullanın.
- Saç derisinin nemini artıracak saç maskelerinden faydalanın.
- Saçlarınızı her gün mutlaka tarayın.
- Kimyasal yükü olmayan parabensiz ve silikonsuz saç bakım ürünleri kullanmaya özen gösterin.
Kepeklenmeye neden olan en önemli durum saç derisinin kurumasıdır. Bu nedenle saç derisini iyice kurutacak, çokça kimyasal içeren saç ürünlerinden uzak durmalı, doğal, temiz, silikonsuz ve parabensiz ürünleri tercih etmelisiniz. Eğer bu özelliklere sahip bir saç bakım ürünü arıyorsanız, size Sensatia Besleyici Saç Kremi’ni öneririz. Bu ürünün içerisinde bulunan gül yaprağı yağı ve marşmelov kökü sayesinde kepekle savaşacaktır.
Kuruluk Problemi Olan Saçın Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Saç derisinin sebum üretmemesi nedeniyle kuruması, saçların da kurumasına neden olmaktadır. Bu nedenle bakımı en zor saç...