Yüz Bakımı Nasıl Yapılır, Yüz Bakımında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
27 Ağustos 2021 2021-08-27 22:22Yüz Bakımı Nasıl Yapılır, Yüz Bakımında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Yüz Bakımı Nasıl Yapılır, Yüz Bakımında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Cilt, sağlığı yansıtan vücudun en geniş organıdır ve vücut için koruyucu bariyer görevi yapar. Sağlıklı ve mükemmel bir cildin kaynağı her zaman DNA’larda da saklı değildir. Günlük rutinlerin ve çevresel faktörlerin cilt üzerinde çok daha fazla etkisi vardır. Cildin, sağlıklı ve zinde olabilmesi için düzenli bir bakım rutinine ihtiyacı vardır. Ancak düzenli bir bakımla cilt tüm yıkıcı etkilerden korunabilir.
Yüz bakımı oldukça kişisel olması gereken bir süreçtir. Cildin tipine ve ihtiyaçlarına uygun ürünlerle düzenli olarak yapıldığı taktirde etkisini gösterecektir. İyi bir yüz bakımı önemlidir çünkü ancak bu şekilde cilt iyi halini korur ve daha canlı görünür. Ayrıca cildi korumak bozulmuş bir cildi toparlamaya çalışmaktan daha kolaydır. Herhangi bir yüz bakımının en temel amacı cilt görünümünü en iyi haline getirmek ve problemli alanları da düzeltmek olmalıdır. Yaşla birlikte ciltte meydana gelecek değişiklikler de ancak düzenli ve etkili bir yüz bakımıyla yavaşlatılabilir.
Yüz Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Vücudu baştan aşağı çevreleyen cildin birçok etmenden etkilenmesi nedeniyle hak ettiği özeni ve bakımı görmesi oldukça önemlidir. Yüz bakımı özen ve dikkat ister. Kozmetik ve sağlık sektöründe cildi daha sağlıklı ve bakımlı kılmak için birbirinden farklı ürünler sunulmaktadır. Ancak, her cildin ve yaşın kendine uygun bir yüz bakımı rutini ve ürünleri olmalıdır.
Yüz bakımının doğru şekilde yapılabilmesi için dikkate alınması gereken 4 faktör vardır:
- Cilt tipinin doğru şekilde belirlenmesi
- Yaşınıza uygun olan bir rutin tercih edilmesi
- Cildinizi yıpratan faktörlerin tespit edilmesi ve bunların cilt üzerindeki etkisinin ölçülmesi
- Cilt problemlerinin tespiti
Cilt tipi: Yüz bakımının doğru şekilde yapılabilmesi için ilk olarak cilt tipinin doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Cilt tipinizi bilmiyorsanız bu konuda bir uzmandan yardım almanızı öneririz. Cilt analizinin doğru şekilde yapılması çok önemlidir çünkü her cilt birbirinden farklıdır ve eğer ki cildinizin nem ve elastikiyet oranını doğru bilmezseniz, yapacağınız uygulamaların başarılı olma ihtimalini zayıflatmış olabilirsiniz. Her cilt ürününün her cilt tipine uygun olmadığını kanıtlayan birçok araştırma vardır. Örneğin, Shalom Nwodo Chinedu ve Dominic E. Azuh’un 2013 yılında Nijerya’da 20 ila 70 yaş arası rastlantısal olarak seçilen ve cilt tipi gözetilmeksizin 90 kişi üzerinde yaptıkları araştırmada kullanılan yüz bakım ürünlerinin kişilerin cildine nasıl etki ettiği araştırılmıştır. Sonuç olarak, ürün kullanıcılarının %47’si ürünlerin onlarda terlemeye sebep olduğunu, %27’si de ürünlerin ciltlerine hasar verdiğini beyan etmişlerdir. Bu yüzden, cilt tipinin, nem oranı ve elastikiyet seviyesi bilgileri ile tespit edilmiş olması doğru yüz bakımı yapabilmeniz için ilk adim olacaktır.
Yaş: Yüz bakımının etkili bir şekilde yapılabilmesi için ikinci önemli nokta da yaşınıza uygun bir yüz cilt bakımı rutinine uymanız ve bu kapsamda yaşınıza uygun yüz bakım ürünleri tercih etmenizdir.
Yaş cildin yapısı üzerinde direkt etkiye sahiptir ve cilt tipinizi doğru şekilde tespit etseniz bile, yaşınıza uygun ürünler kullanmazsanız, cildiniz uyguladığınız yöntemlere doğru şekilde cevap vermeyebilir. Bu hem yüz bakim rutininizin etkisini düşürür, hem de istediğiniz sonuçları elde etmek daha uzun ve pahalıya mal olur. 2020 yılında George Sadowski ve Julian Sadowski’nin 45-65 yaş arasındaki 32 kadın üzerinde yaptığı araştırmaya göre yaşa uygun yüz bakım ürünleriyle bakım yapıldığında, %20.19 oranında yüzdeki nem oranının arttığı, %24.77 oranında sıkılaşmanın başladığı, %11.40 oranında da elastikiyet oluşumu gözlemlenmiştir.Bu yüzden, yüz bakımı için yaşınızı düşünerek bir rutin oluşturmanız, size para ve zaman kazandırabilir.
Hayat tarzı: Cilt tipinizi belirleyip yaşınızı da hesaba kattıktan sonra, bir sonraki adım cildinize negatif etki eden dış faktörleri ve bu faktörlerin cildinize ne ölçüde zarar verdiğini belirlemektir. Örneğin, beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni, stres, çevre kirliliği ve kullanılan ilaçlar cilt sağlığını genlerinizden daha fazla etkilemektedir. Bu zararlı dış faktörlerin etkisiyle cildiniz elastikiyetini ve nemini kaybederek daha yıpranmış görünebilir. Hatta bu faktörlerden bazıları dikkate alınmadığında, yaptığınız uygulamalar tamamıyla boşa gidebilir. Mark V. Dahl tarafından 2015 yılında 809 kişi üzerinde hayat tarzının cilt sağlığı üzerine etkisi ile ilgili yapılan bir araştırmanın sonucunda ideal bir hayat tarzına sahip kişilerin 11 yıl daha genç ve sağlıklı bir cilde sahip olduğu sonucu çıkmıştır. Bu yüzden cilt bakımı yapılırken, bu faktörlerin ve etkilerinin doğru saptanması, yüz bakımı rutininizden daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olabilir.
Cilt sorunları: Son olarak, cilt tipinizi ve mevcut durumunu analiz ettikten sonra, cildinizde sıkça görülen cilt problemlerinden birine veya birkaçına sahip olup olmadığınızı tespit etmeniz gerekir. Kırışıklık, akne, sarkma, egzama, leke veya siyah nokta ve bunun gibi cilt sorunlarından biri veya birkaçına sahipseniz, bunların tedavisinde bu sorunlara iyi gelen maddeleri içeren ürünler kullanmak, yüz bakım rutininizden alacağınız sonucun başarılı olmasında önemli bir yer tutabilir. 2019 yılında BMC Biology dergisinde yayınlanan bir araştırma gösteriyor ki, kozmetik ürünler ciltteki molekül ve bakteri çeşitliliğini etkilediği kadar bunların dinamiklerini ve yapılarını da etkilemektedir. Bu durum doğal olarak, zaten cilt problemi yaşayan bir kişinin rastgele kullandığı yüz bakım ürününün sonucunda negatif etkilenmesine sebep olur. Bu sorunlar tespit edilmeden yapılan yüz bakım uygulamalarının sonuçları olumsuz olmakla birlikte bu sorunların daha da kötüleşmesine sebep olabilir. Bu yüzden cildinizde yasadığınız problemlerin doğru tespit edilmesi ve buna uygun bir yüz bakım rutinin planlanması, istediğiniz sonuçları daha hızlı ve az masrafla elde etmenize yardımcı olabilir.
Özetle:
Yüz bakımı için tek bir doğru yoktur. Cilt tipi, yaş, dış faktörler ve var olan cilt problemlerinin doğru tespiti, hem yüz bakımı rutininizden alacağınız faydayı artırabilir hem de size zaman, para ve mutluluk olarak dönebilir.
Cilt tipi nasıl belirlenir?
Her cilt tipinin birbirinden farklı ve kendine has özellikleri vardır. Bu nedenle cilt tipini belirlemek ve ona göre yüz bakımı konusunda yol almak önemlidir. Özellikle cildin yağ ve sebum oranı cildin tipini belirleyen en önemli etkendir. Tabii ki yaş, genetik faktörler ve cinsiyet de cilt tipi üzerinde etkilidir. Hatta iklim ve hava şartları dahi bu durumu etkileyen dış faktörler arasındadır. Cildin ışıldayan ve sağlıklı bir görünüme sahip olması isteniyorsa ilk bilinmesi gereken şey cilt tipidir. Çünkü cilt tipi bilindiği zaman, cildin ihtiyaçlarına hizmet eden yüz bakım ürünlerinin doğru kullanımını sağlamak daha kolay olacaktır.
Cilt tiplerini 5 kategoride değerlendirilebilir:
- Hassas
- Karma
- Yağlı
- Normal
- Kuru
Temel kategoriye ek olarak ayrıca:
- Lekeli
- Akneye eğilimli gibi isimlendirilen özel kategoride cilt tipleri de vardır.
Peki sizin cilt tipiniz bunlardan hangisi? Cilt tipimin hangisi olduğunu nasıl anlayacağım ya da belirleyeceğim, diye düşünüyor olabilirsiniz. Cilt analizi yaptırma veya bir uzmana danışma imkânınız olmayabilir. Bu durumda her cilt tipinin kendine has belli başlı bazı özellikleri olduğunu bilmeli ve kendi cilt tipinizi bu bilgiler doğrultusunda saptayabilirsiniz. Bilmeniz gereken en önemli unsur her cilt tipinin ayırt edici unsurlarını bilmektir.
Yağlı Ciltler: Yağlı cilt aşırı sebum üreten cilt tipidir. Sebum, cildin nemli kalmasını sağlayan cildin ürettiği bir doğal bileşiktir. Cildin nem dengesi doğru oranda olmadığı taktirde cilt aşırı sebum üretir. Cilt kendini nemlendirerek kendini korumaya çalışır ve cilt yeterince nemli değilse daha fazla sebum üretir. Peki sebumun fazla üretilmesine neler sebep olur?
- Ergenlik
- Kötü beslenme
- Hormonal dengesizlikler
- Genetik faktörler
- Hamilelik
- Stres yanlış yüz bakım ürünü kullanımı
- Bazı ilaçların yan etkileri
- Sıcak hava fazla
Yağlı cildin en belirgin özelliği yağlı ve parlak görünümüdür. Başka bir işareti de cilt ne kadar temizlenirse temizlensin özellikle T bölgesindeki yağdan kurtulamamanın hissedilmesidir.
Cildin yağlı olup olmadığını kendi kendinize öğrenmek istiyorsanız bunu bir peçete yardımıyla yapabilirsiniz. Cildinizin T bölgesine bir mendili veya peçeteyi birkaç saniye basılı tutun. Eğer peçete veya mendil yağlanırsa cildinizin yağlı bir cilt tipine sahip olduğunu anlamış olursunuz.
Yağlı ciltlerin yüz bakımı özenli olmalıdır. Yağlı cilde uygun olan yüz bakım ürünlerini kullanarak cildin sebum dengesi korunur ve sağlıklı bir görünüme sahip olunur. Böylelikle fazla yağlanmadan kaynaklanan siyah nokta ve sivilce sorunundan da kurtulmak mümkün olur.
Kuru ciltler: Kuru ciltlerin temel problemi sebum üretmiyor olmasıdır. Cildin nemli kalmasını sağlayan bu doğal bileşik kuru ciltler tarafından üretilmediği için cilt kurur ve elastikiyetini kaybeder. Bu nedenle kuru cilt;
- gerilir,
- gerilme sonucunda da cilt kaşınır,
- pullanır ve döküntüler başlar,
- ve daha ileri aşamalarda ise cilt aşırı kuruluk nedeniyle çatlayabilir.
Neden cilt kurur? Bu konu iç ve dış faktörler olarak ele alınabilir.
- Bazı hormonal rahatsızlıklar,
- Mevsimsel şartlar,
- Fazla sıcak suyla yıkanmak,
- Nemsiz hava koşullarına maruz kalmak ,
- Bazı kimyasalların kullanımı,
- Kuru cilt tipine uygun olmayan kozmetik kullanımı.
Cildinizin kuru olup olmadığını anlamak istiyorsanız cildinizde pullanma ve gerginlik olup olmadığını kontrol edin.
Ayrıca sanılanın aksine, kuru ciltlerde de fazla kuruluk nedeniyle sivilce sorunu yaşama ihtimali yüksektir. Bu durum sebum salgılamayan cildin bazı tetikleyici durumlar nedeniyle ani tepkiler vermesinden kaynaklanır. Kuru ciltte akne problemi de görülen bir durumdur.
Özellikle suyla temas ettikten sonra ciltte gerginlik hissediliyorsa, pütürlü bir görünüm ve kaşıntı sorunu varsa doğru yüz bakım ürünleriyle cildin nem dengesi sağlanarak rahatlatılabilir. Böylelikle ciltte kuruluk nedeniyle oluşan pullanma, kırışıklık, döküntü, kızarıklık ve çatlama gibi problemlerin de önüne geçilmiş olur.
Karma Ciltler: İki farklı cilt özelliğinin tek kişide görüldüğü cilt tipine karma cilt denir. En yaygın görülen cilt tipi karma cilttir. Bu cilt tipinde
- T bölgesi denilen alın, burun ve çeneyi kapsayan bölge yağlı; diğer bölgeler kurudur
- Burun ve çene bölgesi ölü deriler nedeniyle solgun görünür
- Özellikle göz çevresi ve yanaklar da kurudur
Karma cilde sahip olup olmadığınızı anlamanın en kolay yolu, cildi temizledikten sonra bir peçeteyle T bölgesine bir süre bastırıp peçetenin yağlanıp yağlanmadığını kontrol etmekle olacaktır. Aynı işlemi yanak ve göz çevresine yaptığımızda da peçete kuru kalıyorsa cildinizin karma bir cilt olduğundan emin olabilirsiniz.
Karma cildin bakımı zor gibi görünse de cilt tipine uygun ürünlerle bu durum dengelenebilir. Bu cilt tipinde karşılaşılan en önemli sorun cilt lekeleri olacaktır. Tek seferde bu iki sorunla başa çıkabilecek yüz bakım ürünlerine yönelmek karma cildi rahatlatacaktır.
Normal Cilt: Normal cilt, olması gerektiği gibi olan bir cilttir.
- Sebum dengesi normal
- Gözenekler de olması gereken ideal büyüklüktedir
- Cilt elastikiyeti olması gerektiği gibidir.
- Normal ciltler parlak ve sağlıklı görünür.
- Yaşlanma etkilerini de daha geç gösterir.
İdeal olan bu cildin bakıma ihtiyacı olmadığı düşünülmemelidir. Her ne kadar ideal bir cilt tipi olsa da çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarımızdan ötürü normal ciltler de zaman içinde kendi özelliğine uygun ürünlerle bakıma tabii tutulmalıdır.
Hassas Ciltler: Hassa ciltler her türlü iç ve dış faktörden etkilenen nazik ciltlerdir. Birçok faktör hassas ciltlerin dengesini kolaylıkla kaybetmesine sebep olur. Bu faktörler:
- Hava koşulları
- Stres
- Alerjenler
- Güneş ışınları ve mevsimsel geçişler
Cildinizin hassas olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, cildinizde karıncalanma, yanma hissi, batma ve kızarıklık gibi belirtiler olup olmadığını kontrol edin.
Hassas ciltlerin en belirgin özellikleri:
- Kızarıklık
- Gerginlik hissi
- Kuruluk
- Kaşıntı
Hassas ciltlerin cilt bariyeri doğru bakım ve ürünlerle korunmazsa, isilik, pul pul olma, yanma, sivilce veya batma şeklinde dışa vuran tepkiler gösterir. Hassas ciltler, kullanılan aksesuar ve takılara da reaksiyon gösterebilir. Bu tür bir durumda da cilt tepkisini kızararak verir. Eğer cilde uygun olmayan bir bakım rutini yapılıyor ve cildi tanımadan bazı kozmetik ürünler kullanılıyorsa bu hassas cildin daha da kötüye gitmesine sebep olabilir.
Özetle:
Hassas, karma , yağlı, normal ve kuru cilt tipleri temel cilt kategorileridir. Temel kategoriye ek olarak, ayrıca lekeli ve akneye eğilimli gibi isimlendirdiğimiz özel kategoride cilt tipleri de vardır. Her cilt tipinin kendine özgü özellikleri vardır. Bu nedenle cilt tipinizi doğru belirlemenizi ve cilt tipinize uygun doğru yüz bakım ürünlerini kullanmanızı tavsiye ederiz. Cildinize uygun olmayan ürünler kullandığınızda cilt bu duruma tepki verebilir ve bu durum size daha pahalıya mal olabilir. Cilt tipini doğru tespit ettikten sonra alacağınız yüz bakım ürünleri için yaptığınız harcama boşa gitmeyecektir.
Sıkça görülen cilt sorunları, sebepleri ve soruna iyi gelen maddeler nelerdir?
Ciltte görülen problemlerin kişi üzerinde sadece fiziksel değil aynı zamanda da psikolojik bir etkisi oluyor. Cilt tipinden, bakım rutininden, kullanılan yanlış ürünlerden, bazı hormonal hastalıklardan ve çevresel faktörlerden ötürü ortaya çıkan cilt problemlerini ortadan kaldırmak için bu sorunu yaşayan kişiler maddi ve manevi çaba göstermektedir. 7’den 70’e birçok kişinin yaşamı boyunca karşılaşabileceği sivilce, leke, siyah nokta ve egzama gibi cilt sorunları doğru bir bakım rutini ve ürün kullanımıyla en aza indirgenebilir ve hatta tamamıyla çözülebilir.
Akne sorunun sebepleri nelerdir ve akneye iyi gelen maddeler nelerdir?
‘Sebum’ cildi koruyan ve nemlendiren yağlı kaygan bir maddedir ve cildin sağlığını koruması için hayati bir öneme sahiptir. Fakat, bu maddenin üretimi haddinden fazla olursa cilt de fazla yağlanır, gözeneklenir ve akneye yatkın bir hale dönüşür. Akne, kıl köklerinin yağ ve ölü derilerle tıkanması sonucu oluşan bir cilt problemidir. Akne, daha çok gençler arasında yaygındır fakat her yaştan kişiyi etkileyebilir.
Akne tedavi edilebilir ama oldukça inatçı özelliğe sahip bir cilt problemidir. Akne nedenleri arasında aşağıdaki faktörler sıralanabilir:
- Bazı ilaçların kullanımı
- Hormonal değişiklikler
- Ergenlik
- Cildin fazla yağ üretmesi
- Tıkanmış gözenekler
- Sigara kullanımı
- Fazla güneşe veya neme maruz kalma
Sivilceler, cilt üzerindeki ciddiyet durumuna uygun tedavi ve yüz bakım ürünleriyle yatıştırılabilir ve iyileştirilir.
Ne kadar erken cilde uygun yüz bakım ürünleri uygulanırsa, aknenin gidişatını olumlu yönde etkilemek mümkün olur. Akne problemi yaşayanlar kullanacakları yüz bakım ürünlerinin içeriğine de dikkat etmelidir. Çünkü bazı ürünler fazla kimyasal ürün yükü nedeniyle cilde aknesiz bir görünüm vaad ederken, mevcut sivilce probleminin iyice alevlenmesine sebep olabilir.
Yıllar boyunca yapılan araştırmalar sonucunda cilde iyi gelen ve akneli cilt problemlerinin tedavisinde etkili olduğu saptanan vitamin, mineral ve bitkisel içerikler vardır. Bunlar:
- Omega 3, çinkonun, A,D ve E vitaminleri.
- Aloe Vera: Cilt için başlı başına bir mucizedir. Yağlı ciltlerin temel problemi olan fazla sebum salınımı akneye sebep olmaktadır. Nemlendirici etkisi sayesinde aloe vera cilde ihtiyaç duyduğu nem bileşenlerini sunar ve yatıştırır. Böylelikle fazla yağlanmadan ötürü sivilce oluşumunu yatıştırmada aloe vera etkin rol oynamış olur.
- Çay ağacı yağı: İçeriğinde bulunan etken maddeler sayesinde sivilceleri yok ettiği, yaraları iyileştirdiği bilinmektedir.
- Gotu kola: Yaklaşık 3000 yıldır çeşitli rahatsızlıkların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Bu bitki öylesine mucizevidir ki Çinliler onu “hayat çeşmesi” olarak nitelendirmişlerdir. Ayrıca adının Çincedeki anlamı “gençlik pınarı” dır. Ömrü uzattığına inanılan mucizevi bir bitki olan gotu kola antioksidan, anti mikrobik ve iyileştirici özellikleriyle insan vücuduna sayısız faydalar sağlamaktadır. Derideki problemler için oldukça etkilidir. Sivilcelere iyi gelir.
- Limon yağı: Cilt temizleme özelliği bulunan limon yağı, cildin ölü hücrelerden temizlenmesini sağlar.
- Kakadu eriği: Oldukça güçlü bir antioksidandır ve C vitamini deposudur. Bu özelliğiyle akne problemli ciltler için oldukça etkilidir.
Akne problemi yaşıyorsanız ve bu probleme yönelik ürün satın alacaksanız, ürünlerin içeriğinde belirtilen bu ürünlerin olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Cildinizdeki akne problemine uygun olmayan ürün kullandığınız taktirde bu durum sizin için daha maliyetli olabilir ve akne tedavisinde daha yavaş yol kat etmenize sebep olabilir.
Yüzdeki siyah noktaların oluşmasının sebepleri nelerdir ve hangi maddeler siyah noktaların tedavisinde etkilidir?
Siyah nokta, cildinizdeki foliküllerde tıkanma meydana geldiğinde oluşur. Siyah noktalar, gözeneklerimizde biriken kirlerin siyah veya koyu renkli hale gelmesiyle cilt yüzeyinde görünür olduğu bir cilt problemidir. Sebum adı verilen yağ cildi yumuşatmaya ve nemlendirmeye yardımcı olur. Fakat, ölü cilt hücreleri ve yağlar, cilt folikülüne açılan boşlukta toplanır ve siyah nokta olarak adlandırılır. Çoğu kişi tarafından görüntü itibariyle hoş bulunmayan bu siyah noktalardan kurtulmak için uygun bir yüz bakım rutini oluşturulması önemlidir.
Ciltte ortaya çıkan siyah noktalar neden oluşur?
- Hormonal ve genetik sebeplerle
- Gözeneklerin tıkanması
- Bazı kozmetik ürünler
Makyaj sonrası temizlik rutini cildi rahatlatmak ve hücrelerin nefes almasını sağlamak açısından oldukça mühimdir.
Siyah noktalardan kurtulmak için neler yapılabilir?
- Uygun cilt bakım ürünleri kullanmak
- Güçlü bir buhar banyosu
- Bitkilerin gücünden destek almak
- Çay ağacı yağı: içeriğinde bulunan etken maddeler sayesinde siyah noktaları yok ettiği, yaraları iyileştirdiği bilinmektedir.
- Argan yağı: Cilde uygulandığında yağ dengeleyici özelliği sayesinde yağlanmadan kaynaklanan sivilce ve siyah nokta görünümünü azaltmada etkilidir. Cildi derinlemesine besler, ihtiyaç duyduğu E vitamini ve yağ asitleriyle cildi dış etkenlere karşı korur.
- Sandal ağacı yağı: Antibakteriyel özellikler içerir; siyah nokta ve sivilcelerle savaşmaya yardımcı olabilir.
Siyah nokta problemi yaşıyorsanız ve bu probleme yönelik ürün satın alacaksanız kimyasal yükü mümkün olduğunca az olan bitkisel içerikli ve doğa dostu ürünler almanızı tavsiye ederiz. Böylelikle siyah noktaların kaybolması için sarf ettiğiniz çabanın karşılığını maddi manevi almış olursunuz.
Yüzdeki lekelerin oluşmasının sebepleri nelerdir ve hangi maddeler leke tedavisinde etkilidir?
Cilt lekesi, derideki herhangi bir ize verilen isimdir. Cilde rengini veren melanosit hücrelerinde görülen düzensizlik sonucunda cilt lekeleri oluşur. Cilt lekelerinin birçok sebebi olabilir. Cilt lekelerine sebep olan faktörler:
- Güneşe fazla maruz kalma
- Hormonal ilaçlar
- Genetik faktörler
- Hamilelik
- Bazı kimyasal maddeler
Ayrıca, bu lekeler:
- Doğuştan da sonradan da oluşabilir
- Yeterli su içilmediğinde
- Sigara ve alkol kullanımında
- Bazı kozmetik ürünler veya işlemler sonucunda
- Aşırı yağlı ya da baharatlı beslenildiğinde de ortaya çıkabilir.
Cilt lekeleri çoğunlukla zararsızdır ama birçok kişi tarafından güzelliğe ve sağlığa engelmiş gibi düşünüldüğü için, kişiler cilt lekelerinden kurtulmak ister. Bunun için bazı işlemler yaptırabileceği gibi doğru yüz bakım ürünleriyle de leke problemi ortadan kaldırılabilir. Bu konuda en önemli nokta leke probleminde fayda sağlayacak doğru ürünleri kullanmaktır.
Cilt hassasiyeti nedeniyle fazla kimyasal yükü içeren ürünler kullanıldığında leke problemini çözeyim derken başka cilt kusurlarına sebep olunabilir. Bu nedenle, içerik açısından bitkisel olan ürünleri seçebilirsiniz. Bitkilerin gücünden şifa almak isterseniz, cilt lekeleri üzerinde etkili olan bitkisel içeriklerden faydalanabilirsiniz.
- Palmarosa yağı: Palmarosa yağı, özellikle Hindistan Bölgesinde yetişen bir bitkinin yağıdır. Palmarosa yağı, kurutulmuş palmarosa otlarının buhar damıtma yöntemiyle çıkarılır. Antiseptik ve antiviral özelliği ile; sivilceler, akneler, uçuklar ve cilt yanıkları üzerinde oldukça etkilidir. Cilt lekelerinin renginin açılmasını ve giderilmesini sağlar. Cilt enfeksiyonları tedavisinde etkilidir.
- Gül yaprağı yağı: Cilt lekeleri üzerinde etkilidir. Cilt kuruluğunu giderir. Ciltte oluşan güneş ve gebelik lekelerinin görünümünü hafifletir.
- Nar özü: düzenli kullanılması halinde ciltteki lekeleri giderir.
Siz de cildinizdeki lekelerden şikayetçiyseniz mutlaka cilt lekelerinizin nereden kaynaklandığı konusunda bir uzmana danışmanızı ve cildinize uygun bakım ürünlerini doğru bir şekilde kullanmanızı öneririz.
Yüzde egzama oluşmasının sebepleri nelerdir ve hangi maddeler egzama tedavisinde etkilidir?
Atopik dermatitolarak da bilinen egzama kuruma ve pullanma tarzında deri lezyonlarına ve aşırı kaşınmaya neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Egzamanın en belirgin özelliği kuru ve kaşıntılı döküntülerin ciltte görülmesidir. Egzamaya birçok durum sebep olabilir.
- Temas kaynaklı bir cilt problemi olduğu için kimyasallarla veya bazı bitki ve hayvanlarla temas durumunda
- Güneşe aşırı derecede maruz kalındığında
- Bazı ilaçların kullanımı sonucu
- Bazı vitaminlerin vücutta eksik olması durumunda
- Stres
Tıbbi ilaçlarla tedavisi vardır ama bunun yanında bitkisel içeriklerle de egzamanın rahatlaması ve kaybolması sağlanabilir.
- Aloe Vera: Egzamaya en iyi gelen bitki aloe veradır. Anavatanı Afrika olan ve üzerinde minik dikenler bulunan bir bitkidir. Tıbbi reçetelerde de yer alan Aloe Vera, içeriğindeki vitamin, mineral ve amino asitler sayesinde serbest radikallerle savaşan bir bitkidir. Bağışıklık sistemini de destekler. Toksinlerin atılmasını sağlar ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Vücuttaki kolajen miktarını artırır. Aloe Vera nemlendirici etkisi sayesinde cilde ihtiyaç duyduğu nem bileşenlerini sunar ve yatıştırır. Yatıştırma özelliği egzamaya iyi gelen bir durumdur.
- Papatya: Egzamanın sakinleşmesi için bir başka bitkisel içerik de papatyadır. Cildi rahatlatır. Cildi yatıştırır.
- Lavanta yağı: egzama sorunu yaşıyorsanız kullanabilirsiniz. Lavanta yağı daha çok saç egzamasına iyi gelir. Lavanta yağıyla saçlara maske yaparak egzamayı söndürebilirsiniz.
- Hindistan cevizi yağı: pek çok cilt sorununa çözüm olduğu gibi egzamaya da şifa olacaktır.
Siz de egzama sorunu yaşıyorsanız mutlaka bir cilt doktoruna başvurup egzamanızın nereden kaynaklandığı konusunda bilgi almalı ve cildinize uygun bakım ürünlerini doğru bir şekilde kullanarak cilt sağlığınızı geri kazanmalısınız.
Yüzde kuruluk oluşmasının sebepleri nelerdir ve hangi maddeler cilt kuruluğu tedavisinde etkilidir?
Tıpta cilt kuruluğunun tespit edilmiş birçok nedeni vardır. Bu nedenler aşağıda sıralanmıştır:
- Çevresel etkenler
- Fazla sıcak suyla yıkanmak
- Kimyasallar
- Giysilerin tene sürtünmesi
- Rüzgârlı havada kalmak
- Çevre kirliliği
Cilt kuruluğunun en belirgin belirtileri arasında,
- Donuk bir görüntü
- Ciltte gerginlik hissi
- Pullanma
- Kepeklenme
- Pürüzlü görünüm
- Kaşıntı
- Çatlaklar sayılabilir.
Bu nedenle cildin mutlaka uygun bir şekilde nemlendirilmesi ve sağlığına kavuşturulması gerekmektedir.
Kuruluk sorunu yaşayan cilt tipi, istisnalar hariç, kuru cilt tipidir. Kuruluk problemi yaşayanların mutlaka bir cilt doktoruna danışması ve ciltlerinin sağlığı için destek almaları gerekmektedir. Bunun yanında da cilt bakım ürünlerinden ve doğal ürünlerden de destek alarak cilt kuruluğunun önüne geçmek mümkündür.
Cilt kuruluğunun önüne bitkisel şifa yoluyla geçmek isteyenler için birkaç öneride bulunmak gerekirse ilk olarak Kakadu eriğini söyleyebiliriz.
- Kakadu Eriği: Dünyanın en çok C vitamini ihtiva eden bitkisi olan kakadu eriği yüksek C vitamini özelliğiyle cildi besleyecektir.
- Argan Yağı: Kuru cilde fayda sağlayacak bir başka bitkisel yağdır. Cildinizi derinlemesine besler, ihtiyaç duyduğu E vitamini ve yağ asitleriyle cildinizi dış etkenlere karşı korur.
- Lavanta yağı: Rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi vardır.
- Aloe Vera: Nemlendirici etkisi sayesinde cilde ihtiyaç duyduğu nem bileşenlerini sunar ve yatıştırır. Toksinlerin atılmasını sağlar ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Vücuttaki kolajen miktarını artırır.
Kuru cilde sahip ve cilt kuruluğu yaşayan birçok kişi için kozmetik alternatifler de söz konusudur. Bu anlamda cilde uygun ürün seçimi çok önemlidir. Çünkü bazen cilde iyi gelecek diye satın alınan ürünler kimyasal yüklerinin fazla olması nedeniyle cildi olumsuz yönde etkileyebilirler. Bu nedenle, bitkisel özlerle ve esansiyel yağlarla zenginleştirilmiş içeriklere sahip çevre dostu ve temiz ürünlere yönelmek cilt sağlığı için faydalı olacaktır.
Yüzde kırışıklık oluşmasının sebepleri nelerdir ve hangi maddeler kırışıklık tedavisinde etkilidir?
Cilt kırışıklıkları yaşlanmanın doğal bir sonucudur. Kırışıklıklar en çok yüz, boyun ve eller gibi güneşe bolca maruz kalan yerlerde belirgindir. Özellikle göz çevresinde oluşan ve kazayağı olarak adlandırdığımız kırışıklıklar cildin yaşlanmaya başladığının sinyalleridir.
Cildin kırışmasının sebepleri:
- Cildin elastikiyetini kaybetmesi
- Cildin susuz kalması
- Güneşe uzun süre maruz kalmak
- Sert ve kuru iklim koşulları
- Hava kirliliği
- Sigara dumanına maruz kalma
- Genetik yatkınlık
Yılların getirdiği yaşlanmaya engel olmamız belki mümkün değildir ama cildin kırışmasını ve elastikiyetini kaybetmesini yavaşlatmak kişilerin alacağı bazı önlemlerle mümkün olabilecektir. Güneşin zararlı ışınlarına fazla maruz kalmamaya gayret gösterip, sigara, kimyasallar ve stres gibi dış faktörlerden mümkün mertebe uzak durup günde yeterli miktarda su içmeye çalışarak kırışıklıklar önlenebilir.
Bunların yanında cilt tipinin ve probleminin sağlıklı gidişatına katkı sağlamak için bitkilerin şifasından ve temiz, doğa dostu ve bitkisel içeriklere sahip yüz bakım ürünlerinden destek alabilirsiniz.
Kırışıklıklar için faydalı bitkisel bir kaynaklar nelerdir?
- Neroli çiçeği yağı: Parfüm dünyasında en pahalı yağlar arasında yer alır. Diğer ismi “acı portakal çiçeği yağı”dır. Muhteşem kokusu ve rahatlatıcı özelliğinin yanında, neroli, cilt hücrelerini yenilemede, esnekliğini arttırmada ve cildin yağ dengesini korunmada kullanılan esansiyel ve uçucu bir yağdır. Kırışıklıklar, yara izleri ve gerginlik lekeleri için faydalıdır.
- Çilek Yağı: Kuru ve kırışmış üzerinde olumlu etkisi vardır Zengin bir A, B ve E vitamini kaynağıdır. Cilt esnekliğinin korunmasına yardımcı olur Kırışıklıkları giderir ve yaşlanma etkileriyle savaşır.
- Argan yağı: Antioksidan içeriği sayesinde cilt yaşlanmasını geciktirir Kırışıklık oluşumunu engellemek konusunda başarılıdır
- Palmarosa Yağı: Kuru cildinizi nemlendirir Yaşlanma belirtisi olan kırışıklıkların giderilmesini antioksidan etkisiyle sağlar.
- Kuşburnu Yağı: Yaşlanma belirtilerine ve kırışıklık görünümüne karşı savaşan bir başka bitkisel yağ da kuşburnu yağıdır. Kuşburnu yağı cildin genç görünmesine yardımcı olur.
- Gingseng yağı: Kırışıklıkları önler. İnce çizgi görünümü azaltır. Cilt elastikiyetini artırır. Cilt, daha canlı ve ışıltılı bir görünüme sahip olur.
Özetle:
Akne, siyah nokta, egzama, kırışıklık, kuruluk ve kızarıklık gibi cilt sorunu yaşayanlar için birçok kozmetik alternatif vardır. Piyasada bulunan ürünlerin içinden cildin ihtiyacına uygun ürünü seçmek oldukça önemlidir. Bazen cilde iyi geleceğini düşünerek satın alınan ürünler fazla kimyasal yüklerinin olması nedeniyle cildin mevcut sorununu daha kötüye götürecek şekilde etkileyebilirler ve aynı zamanda daha pahalıya mal olabilirler. Bu nedenle, bitkisel özlerle ve esansiyel yağlarla zenginleştirilmiş içeriklere sahip çevre dostu ve temiz ürünleri seçmenizi tavsiye ederiz.
Cilt tipine ve sorununa göre yüz bakım yöntemleri
Yüz bakımı kişiye özel olmalıdır. İlk olarak, yüz bakımı yapmaya başlamadan önce cilt ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Yüz bakımı için ilk sırada cilt tipinin biliniyor olması gelir. Çünkü her cilt tipi için farklı bakım rutinleri vardır. Cilt tipini bilmeden yapılan bakım tam ters bir etki gösterebilir. Yüz bakımı rutinini ve ürünlerini belirlemeden önce bilinmesi gereken diğer faktörler:
- Yaş
- Cildin nem ve gözenek durumu
- Yağ oranı
- Herhangi özel bir cilt sorunu olup olmadığıdır.
Tüm bu saydıklarımız göz önünde bulundurularak başlayacağınız yüz bakımınız cildinizin sağlıklı ve ışıltılı olmasında büyük fayda sağlayacaktır.
Yüzdeki aknelerin bakımı nasıl yapılmalıdır?
Akneli ciltlerin yüz bakımı, diğer cilt tiplerinin bakımına göre daha fazla özen ve düzen ister. Daha çok ergenlik dönemindeki gençlerin sivilcelerden mustarip olduğunu biliyoruz ama akne problemi tüm yaş gruplarında karşılaşılan bir cilt sorunudur. Akneli cilt doğru bir yaklaşımla ve özenle bakım isteyen bir cilt tipidir. Bu nedenle, öncelikle bir cilt uzmanına danışmak ve nasıl bir yüz bakımı rutinine uyulması gerektiğinin bilinmesi akneli cilt çin büyük avantaj sağlayacaktır. Bunun yanında akneli cilde sahip olanlar için bazı tavsiyeler vermek gerekirse:
- Akneli cilt için bir dermatoloğa veya güzellik uzmanına danışıp doğru yüz bakım ürünleri seçilmelidir.
- Akneli cildin Ph değeri oldukça önemlidir çünkü akneli ciltlerin ph değeri diğer ciltlere göre daha kolay etkilenir. Bu nedenle ph değeri cildin mevcut durumuna uygun olan temizleyici bir jel seçilmesi iyi olacaktır.
- Ürünlerin içeriğinde alkol olmadığına da dikkat edilmelidir.
- Akneli yüz sabah ve akşam olmak üzere narince temizleyici jel ile yıkanmalıdır. Bundan daha fazla sıklıkta yıkanmamalıdır çünkü akneli cildin sebum dengesini kaybetmesi de fazla yağlanmayı artırarak sivilce oluşumunun artmasına neden olabilir.
- Temizlik aşamasında sivilceleri sıkmak da doğru değildir. Sivilceleri sıkmak veya kaşımak olumsuz sonuçlar vereceğinden asla bu yapılmamalıdır. Bunun yerine yüz bakımı rutin bir şekilde yapılarak cildin kendini toplamasına izin verilmelidir.
- Akneli yüz uygun bir temizleyiciyle yıkadıktan sonra bakterilerden korumak için kâğıt havluyla kurulanmalıdır.
- Kuruladıktan sonra toniklenmelidir. Böylelikle gözenekler kapanacak ve bakterilerin gözeneklerin içine girip tekrar sivilce oluşumuna girmesi engellenecektir.
- Yağsız bir nemlendirici krem ile yüz nemlendirilmelidir.
Birçok yüz bakım ürününde kimyasal içerik fazla olduğundan akneli yüz için ürün seçerken bitkisel özlerle ve esansiyel yağlarla harmanlanmış temiz ürünler seçilmesi önerilir. Bu tarz bir nemlendirici krem akneli alana günde 1-2 kez ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır. Akneli cildin tüm ihtiyaçlarına uygun bu tarzda bitkisel bir ürün arıyorsanız, akneli ciltler için üretilen Sensatia Botanicals Çay Ağacı & Limon Nemlendirici ‘yi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bu ürün cildin yatışması ve ışıltısına kavuşması için yardımcı olacak bitkisel özlü bir üründür.
Yüzdeki siyah nokta bakımı nasıl yapılmalıdır?
Beslenme alışkanlıkları ve yüz bakım rutini ciltte siyah nokta oluşumunu etkileyen önemli faktörlerdendir. Siyah noktaların temizliği için neler mümkün?
- Yüz bakımına dikkat edilmelidir.
- Yüz düzenli bir şekilde siyah nokta üretimini önleyen bir temizleyiciyle yıkanıp buhar banyosuyla da gözenekleri açıp siyah noktaların dışarı atılması sağlanabilir
- Yüz temizleyicisi cildi tahriş etmeyen, cildin yağını dengeleyen yağ bazlı ürünlerden seçilmelidir.
- Cildin siyah nokta üretmesinin en temel problemi yağ üretiminin fazla olması olduğu için, seçilecek nemlendiricinin ve güneş kreminin yağ içermemesi gerekir.
- Bitkisel içerikli yüz maskeleri ve peeling ürünleri de kullanılabilir.
- Maskelerle cildin arınmasını ve cildin ölü derilerden kurtulmasını sağlarken, peeling ürünleriyle de mikro tanecikler aracılığıyla tıkanmış gözenekler açılabilir.
Ciltteki siyah noktaları önlemek istiyorsanız bitkisel içerikli ve temiz bir ürün olan Sensatia Botanicals Kleaopatra’nın Gülü Yüz Maskesi’ni denemenizi öneririz. Bu ürün içeriğindeki kil sayesinde cildi kirden ve yağdan arındırır. Aynı zamanda siyah noktaların oluşumunu önler. Bu maskeyi haftada bir veya iki kez yüzünüze uygulayabilirsiniz.
Yüzdeki leke bakımı nasıl yapılmalıdır?
Yüzdeki lekelerden korunmanın temel yolları nelerdir?
- Güneşin zararlı ışınlarından korunmak: Bu nedenle leke problemi için yaz kış yüze cilt tipine uygun bir güneş koruyucu sürülmesi önerilir
- Makyaj silinmeden gün noktalanmamalıdır. Makyaj malzemelerinin içinde bulunan kimyasallar ciltte leke bırakabilir. Bu nedenle cilt tipine uygun bir yüz temizleyiciyle yüz mutlaka makyajdan ve kirden arındırılmalıdır.
- Cildi kirden arındırıp cilt tonu eşitleyici etkisi olan temizleyiciler kullanılmalıdır
- Tonik veya yüz bakım yağı içeriğinde antioksidan yönünden zengin olan E ve C vitamini içeren, leke tedavisinde oldukça etkili olduğu bilinen bitkisel yağlarla harmanlanmış yüz bakım ürünleri tercih edilebilir.
- Özellikle lekelere karşı faydalı yüz bakım maskeleri kullanılabilir. Haftada 1-2 kez uygulanacak yüz bakım maskeleriyle yüz ölü derilerden arınıp tonu eşitlenecektir.
- Konsantre içerikli serumlardan da lekeleri tedavi etmek için güç alınabilir. Gündüz ve gece cilt serumunu cilde uygulanarak cilt tonu eşitlenip ışıltılı bir görünümü elde edilebilir.
Cilt lekeleriyle bitkisel içeriklerden destek alarak başa çıkmak isterseniz size Sensatia Botanicals markasının Kleopatra’nın Gülü 4’lü Set ürününü tavsiye ederiz.
Yüzdeki egzama bakımı nasıl yapılmalıdır?
- Egzama kaşıntı kızarıklık, kuruluk ve döküntü yaptığı için cildi nemli tutmak çok önemlidir.
- Egzamalı cilt, tahriş etmeyen ve cildi sertleştirmeyen bir yüz temizleyiciyle temizlenmelidir.
- Yüz temizledikten sonra mutlaka nemlendirilmelidir.
- Egzamadaki kaşıntının en önemli sebebi cildin kurumasıdır. Bu nedenle cilde iyi gelecek alerjik reaksiyona sebep olmayacak bir nemlendiriciyle yüz sabah ve akşam nemlendirilmelidir.
- Özellikle yaz aylarında egzamanın alevlenmesi daha kolaydır. Bu nedenle yüz güneşin sert ışınlarından güneş kremiyle korunmalı ve egzamalı alanları mutlaka dikkatle nemlendirilmelidir.
Egzamalı yüz için önerebileceğimiz bitkisel ve temiz içerikli bir ürün olan Sensatia Botanicals Sandalağacı Rüyası C Vitaminli Serum Nemlendirici ile cildinizin ph seviyesini korur ve aloe vera, mangosten, kakadu eriği ve sandal ağacı bitkilerinin yağlarının şifasıyla cildinize sağlık kazandırabilirsiniz.
Yüzdeki kuruluk bakımı nasıl yapılmalıdır?
Ciltteki kurumayla birlikte pul pul dökülme ve kaşınma problemleri için doğru bir yüz bakım ürünü uygulamak şarttır.
- Kuruyan bir cilt oldukça hassastır. Bu nedenle cildin hassasiyetini artırmayacak cilt bakım ürünleri tercih edilmelidir.
- Kuru cildi yıkarken sabun içermeyen temizleyiciler tercih edilmelidir.
- Kuru bir cildin en çok ihtiyacı olan madde nemdir. Bu nedenle, kuru cildi temizledikten sonra cilde uygun bir tonik sonrası, nem dengesini koruyacak doğru bir nemlendiriciye ihtiyaç olacaktır.
- Nemlendiriciyi bitkisel içerikli doğal ürünlerden seçmek doğru bir karar olacaktır. Böylelikle yüz bakım ürünlerinin içindeki kimyasal maddelerin cilde fayda sağlayacakken daha da kurumasına sebep olmasının önüne geçilmiş olur.
- Ciltteki kuruluğu gidermek için bitkisel nem maskelerine de başvurulabilir. Yoğun nem sağlayan bu maskeler cildin ihtiyacı olan nemi sağlayacak ve sağlıkla ışıldamasına sebep olacaktır.
Eğer siz de bitkisel yağlarla hazırlanmış doğal ve temiz içerikli bir ürün kullanmak isterseniz Sensatia Nemlendirici Argan Kağıt Maske’yi deneyebilirsiniz. Sensatia Nemlendirici Argan Kağıt Maske, kuru ve nem ihtiyacı olan ciltler için uygundur.
Yüzdeki kırışıklık bakımı nasıl yapılmalıdır?
Bilindiği üzere, kırışıklık cildin yaşlanmaya başladığını gösteren normal bir süreçtir. Ciltte yaşlanmayla birlikte kolajen ve elastin miktarı azaldığı için cilt kurumaya ve kırışmaya başlar. Bazen de daha genç yaşta kırışıklık oluşumu başlar. Bu durumda cilt için bazı önlemler almakta fayda vardır.
- Kırışıklıklar için doğru bir yüz bakım rutinine ihtiyacınız vardır.
- Kırışıklık olsun ya da olmasın cildi temiz tutmak çok önemlidir. Dolayısıyla tüm cilt tiplerinde olduğu gibi, kırışıklık problemi yaşayan ciltlerin de uygun bir yüz temizleyiciyle ciltlerini temizlemeleri uygun olur.
- Bu tarz bir cildi korumanın en temel yollarından biri güneşin zararlı ışınlarından korunmaktır. Bunun için yazın ya da kışın güneşin zararlı etkisinden korunmak için güneş koruyucu kullanılması önerilir.
- Ciltteki ölü derileri temizlemek için dönem dönem peeling yapılabilir. Çünkü zamanında dökülmeyen ölü deriler cildin kurumasına ve donuk görünmesine sebep olur. Peeling yöntemi bunu ortadan kaldırmak için oldukça uygundur.
- Cildin mutlaka nemlendirici kremlerle nemlendirilmesi gerekir.
- Ciltte kolajen oluşumunu artıracak ve destekleyecek anti-aging fonksiyonlu ürünler kullanılabilir. Anti-aging fonksiyonlu ürünler serbest radikaller açısından zengin olduğu için kırışıklık oluşumunu ortadan kaldırmak için mücadele eder.
- Cilt kırışıklıklarını en aza indirmek için beslenmeye, uykuya ve kimyasallardan uzak durmaya dikkat edilmelidir.
- Yaşa ve cilt tipine uygun bitkisel ve temiz ürünlerin gücünden faydalanılabilir.
Kırışıklıkları önlemeyle ilgili kozmetik sektörünün sunduğu yüzlerce ürün sıralayabiliriz ama bu ürünlerin içeriği oldukça önemlidir. Kimyasal yükü fazla olmayan ve bitkilerin doğallığından gücünü almış ürünler sizi hem ruhen hem de fiziken sağlıklı kılacaktır. Bitkisel ve doğaya zarar vermeyen vegan bir ürün arayışı içindeyseniz sizlere göz çevrenizdeki kırışıklıklar için Sensatia Kakadu Eriği & Argan Bitkisel Göz Serumu’nu önerebiliriz. Günde bir kez akşamları uygulayacağınız bu ürünü denemeyi ihmal etmeyin deriz.
Özetle:
Yüz bakımı yaparken, özele indirgenmiş akne, siyah nokta, egzama, kırışıklık ve kuruluk gibi her cilt problemi için uygun yüz bakım rutini edinmenizi tavsiye ederiz. Yüzün temizlenmesi, toniklenmesi, nemlendirilmesi ve dönem dönem maske ve serumlardan faydalanılması yüz bakımında önemlidir. Yüz bakımı ürün tercihinizi bitkisel ve esansiyel yağlarla harmanlanmış ürünlerden seçtiğiniz taktirde yüz bakımı rutininizden alacağınız faydayı daha çok görüp maddi ve manevi açıdan daha mutlu olmanızı sağlayabilir.
Son söz
Özetle söylemek gerekirse, sağlıklı ve ışıl ışıl problemsiz bir cilt kadın erkek hepimizin isteği. Çoğu kişi cildinin sağlıklı bir görünüm elde etmesi için birçok çare deniyor ve sektörün sunduğu ürünleri, bitkisel karışımları veya kozmetik işlemleri deniyor. Her ne denenirse denensin, cildin güzel ve sağlıklı görünümünün en önemli ayağı düzenli bir yüz bakım rutinidir.
Yüz bakımı rutinine başlamadan önce bilinmesi gereken bazı önemli noktalar olduğu da artık biliniyor. Bu önemli noktalar:
- Cilt tipi
- Yaş
- Ciltte bulunan mevcut sorunlar
- Beslenme
- Stres
- Çevresel faktörler
- Genetik yatkınlık
Yüz bakımı rutinini birbirinden farklı ve benzersiz yapacak olan faktörlerdir bunlardır. Bu nedenle de yüz bakımının kişiye özel olduğu bilinmelidir.
Yüz bakım rutini için cilt tipine ve problemine uygun ürünler seçilmelidir. Cildi önce uygun bir temizleyiciyle temizleyip, ardından tonikleyip sonra da nemlendirmek önemli ilk üç adımdır. Bunun haricinde dönem dönem peeling ve maskeler kullanarak da cilt canlandırıp güçlendirilir. Bununla birlikte ihtiyaca yönelik serumlar cildi beslemek için de oldukça güzel tercihlerdir.
Son olarak seçilen yüz bakım ürünlerinin içindekiler kısmını okuyarak cildin ihtiyacı olan maddeleri bilmek de önemli olacaktır. İkinci olarak da beden ve ruh dengesini koruyan doğal, temiz, sürdürülebilir ve doğaya dost yüz bakım ürünlerini tercih edilmelidir. Böylelikle hem kişinin kendisi hem de dünya için faydalı olmuş olur.